Φτιάχνουμε pancakes! [Συνταγές για άσχετους]

Σημείωση : η συνταγή είναι δοκιμασμένη.😉

Τα pancakes είναι κάτι σαν τηγανίτες στο πιο αφράτο τους. Στην αγορά κυκλοφορεί ειδικό σιρόπι (maple syrup) με το οποίο μπορείτε να τις περιχύσετε. Αλλιώς λίγο μέλι με κανέλα θα κάνουν τη δουλειά. Είναι πολύ νόστιμο και θρεπτικό πρωινό.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3/4 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (ή λαδάκι προτιμότερο)
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. άσπρο αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη  (ή και λιγότερη αν θέλετε να τα φάτε σε αλμυρή εκδοχή)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Πώς το κάνουμε:

1) Χτυπάμε ελαφρά το γάλα με το αβγό και το βούτυρο. Αλλού ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα, ανακατεύοντας ίσα ίσα να βραχεί το αλεύρι.
2) Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα τηγανάκι και ρίχνουμε μια δόση ζύμης. Εγώ βάζω συνήθως 2 κουταλιές σούπας, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος του pancake που θέλετε. Μην το απλώσετε σαν κρέπα λεπτό, θέλει να έχει ένα πάχος.
3) Το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να κάνει από πάνω τρύπες στη ζύμη (λίγο, σε 1-2 λεπτα το πολύ έχει γίνει). Να χαμηλώσετε τη φωτιά σας μετά το 2 pancake, για να μη σας καίγονται από κάτω.
4) Το γυρίζουμε από την άλλη και το αφήνουμε για λίγο. Θα δείτε ότι γυρίζει εξαιρετικά εύκολα.
5) Τα pancakes μας είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα σερβίρετε με το ειδικό σιρόπι (maple syrup) ή με ό,τι άλλο θέλετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζύμη πρέπει να γίνει πιο πηχτή από αυτή που κάνουμε τις κρέπες, ένας ελαφρώς πηχτός χυλός. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο γάλα, ανάλογα με το είδος και τη μάρκα αλευριού που χρησιμοποιείτε. Θα το δείτε και την ώρα που ψήνετε τα pancake. Αν σας έχει βγει πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο γάλα, αν είναι νερουλό βάλτε λίγο αλευράκι ακόμα.

Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη διάφορα υλικά και να τα κάνετε αλμυρά τα pancakes. Π.χ. μπορείτε να βάλετε τυρί τριμμένο και μπέικον, μανιτάρια και ό,τι θα βάζατε σε μια ομελέτα. Έτσι μπορούν να αποτελέσουν ολόκληρο γεύμα. Στην Ολλανδία τα τρώνε συνέχεια έτσι (το σιρόπι ταιριάζει ακόμα και στα αλμυρά pancakes).

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη ζύμη λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή ακόμα και να αντικαταστήσετε το μισό γάλα με χυμό πορτοκαλιού. Τα κάνει μυρωδάτα.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη βανίλια που θα προσθέσει εξαιρετικό άρωμα.

πηγή: sintagestispareas.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s