Κύπρος – Όχι άλλο πόνο, όχι άλλη θλίψη

Καταγγελία-σοκ από το γιο του νεκρού διοικητή:»Είχε προειδοποιήσει «!

  Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης,είναι μεταξύ των 12 νεκρών της σημερινής φονικής έκρηξης στη βάση » Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ: Κατάγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους » έπεσαν στο κενό».

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια.

Ειδικά χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Το δε ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδοσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, πρόσθεσε η εν λόγω πηγή, σήμερα το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

Φορτίο θανάτου ήταν τα πυρομαχικά στη Ναυτική Βάση της Κύπρου.

«Φορτίο θανάτου» χαρακτήρισε το υλικό που φυλασσόταν στα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ο Κύπριος υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να φιλοξενήσει το φορτίο με τα πυρομαχικά στο έδαφός της θα έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η φύλαξή τους να είναι σύμφωνα με τις διαταγές, τις οδηγίες και τους κανονισμούς, που τηρούνται από την Εθνική Φρουρά.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε, ανέφερε, φαίνεται ότι η φροντίδα για τη σωστή φύλαξη του υλικού δεν ήταν σύμφωνη με τις διαταγές.

Η εναποθήκευση τέτοιας φύσεως υλικών στα εμπορευματοκιβώτια, είπε ο κ. Πενταράς, γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη, σημείωσε, είναι ότι τα εμπορευματοκιβώτια πρέπει να βρίσκονται κάτω από υπόστεγα για να μειώνονται οι επιδράσεις των καιρικών συνθηκών και κυρίως της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεύτερον, είπε, έπρεπε να υπάρχει απόσταση του ενός εμπορευματοκιβωτίου από το άλλο γύρω στα 60 μέτρα και ακόμη τα εμπορευματοκιβώτια να περιβάλλονται από χώμα και από αναχώματα, ώστε σε περίπτωση έκρηξης στο ένα, το ωστικό κύμα να μην μπορεί να επηρεάσει τα άλλα. Επίσης, ανέφερε ο κ. Πενταράς, στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων έπρεπε να υπάρχει εξαερισμός και το υλικό να διατηρείται σε ορισμένη θερμοκρασία και υγρασία.

Επίσης, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να διατεθούν από το κράτος τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να γίνουν όσα έπρεπε για να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας.

Εξάλλου, για «δολοφονία» έκανε λόγο ο Πολύδωρος Νεοφυτίδης, θείος των διδύμων ναυτών- εθνοφρουρών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στη ναυτική βάση.

«Είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο», είπε ο κ. Νεοφυτίδης, «εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρίτιδα να φυλάσσονται σε χώρο της Εθνικής Φρουράς, δίπλα στα στρατευμένα νιάτα».

Παιχνίδια πρακτόρων με τα πυρομαχικά στη Κύπρο.

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι διπλωματών, πρακτόρων, πιέσεων και απειλών εκτυλίχθηκε για πολύ καιρό, πολύ πριν την έκρηξη, όμως όλα δείχνουν ότι το μόνο που ποτέ και κανείς δεν υπολόγισε ήταν οι ζωές αθώων

Απόρητα έγγραφα που έρχονται στην επιφάνεια, ξανά μέσω wikileaks, δείχνουν τις αφόρητες πιέσεις προς την Κύπρο, δείχνουν ένα ολόκληρο παζάρι, λάθη και απίστευτο παρασκήνιο μέχρι να καταλήξουν τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά να “ντανιαστούν” στη βάση στο Μαρί.
Όλα ξεκινούν όταν οι Αμερικανοί μετά από πληροφορίες πρακτόρων ελέγχουν ανοιχτά της Κύπρου το πλοίο Μοντσιεγκορσκ ρωσικών συμφερόντων. Μεταφέρει τεράστιες ποσότητες σφαίρες, βλήματα όλμων, αρμάτων και αντιαρματικών, εκρηκτικά κ.α.

Το φορτίο είναι όπλα από το Ιραν προς τη Συρία.
Ξεκινάει ένας απίστευτος διπλωματικός πυρετός. Που θα πάει το πλοίο. Οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ , ο ΟΗΕ ψάχνουν λύση, κανείς δεν θέλει να καταλήξουν Συρία.

Εξετάζονται οι λύσεις της Κύπρου και της Μάλτας.
Τελικά η Κύπρος δέχεται 13/2/2009 το πλοίο να “δέσει” στη Λεμεσό. Γίνεται δεκτό το αίτημα να ¨δέσει” ένα πλοίο που λόγω της επικινδυνότητας έμενε ανοιχτά για μέρες, αλλά αυτό είναι μόλις το πρώτο σε μια σειρά λαθών.
Τι θα γίνει με τα εκρηκτικά;

Αρχικά η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει να ξεφορτωθούν στην Κύπρο. Εξετάζεται το σενάριο να μεταφερθούν στον “καυτό” Λίβανο, αλλά απορρίπτεται. Ύστερα πέφτει η πρόταση να μεταφερθούν στην Βρετανική Βάση στο Νησί, απορρίπτεται. 
Η Γερμανία προτείνει μεταφόρτωση σε δικό της πλοίο υπό σημαία ΟΗΕ που πλέει στην περιοχή. Και αυτό το σενάριο απορρίπτεται.

Άγνωστο πως και ενώ αναζητείται λύση να διασκορπιστούν και στη συνέχεια να απενεργοποιηθούν τα εκρηκτικά αυτά τελικά καταλήγουν για τρία ολόκληρα χρόνια κάτω απ’ τον καυτό Ήλιο της Μεγαλονήσου.
Ποιος πήρε την απόφαση;
Ποια ανταλλάγματα μέτρησαν περισσότερο απ’ τις ανθρώπινες ζωές;
Ποιος έχει την ευθύνη που κανείς δεν έκανε κάτι για την απενεργοποίηση η την καταστροφή τους;

«Οι ευθύνες φτάνουν μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» λέει ο γιος του αδικοχαμένου Α. Ιωαννίδη

Μία μέρα μετά τον τραγικό θάνατο του αργηγού του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδης και εντεκα ακόμη ανθρώπων, ο γιος του Νικόλας Ιωαννίδης άνοιξε την καρδιά του στο Νewsit και μίλησε για τον ήρωα πατέρα του αλλά για τις εγκληματικές ευθύνες όσων ήξεραν για τον κίνδυνο και δεν έκαναν τίποτα.

Όπως δήλωσε «από χθες έχουν βγει διάφορα έγγραφα εκτός από τις αναφορές που έστειλε ο πατέρας μου, από τον καιρό που είχε πιαστεί το πλοίο με τα εκρηκτικά, από τον Φεβρουάριο του 2009. Τα έγγραφα αυτά ενημέρωναν τις κρατικές υπηρεσίες, μάλιστα κάποιοι βρήκαν και μια δήλωση του παραιτηθέντος Υπουργού Άμυνας που τότε έλεγε οτι είναι απολύτως ασφαλή τα εκρηκτικά. Όμως την τελευταία εβδομάδα υπήρχε πρόβλημα στη μονάδα, είχαν αλλοιωθεί τα εμπορευματοκιβώτια. Την τελευταία εβδομάδα τον πατέρα μου τον απασχολούσε πολύ το θέμα και το συζητούσε και στο σπίτι καθώς από τη βάση τον ενημέρωναν διαρκώς τηλεφωνικά ότι τα κιβώτια έχουν αλλοιωθεί. Υπήρχε μια γενικότερη ανησυχία στη βάση σε πολλούς αξιωματικούς. Εν τω μεταξύ στις 6 Ιουλίου είχε σύσκεψη με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον υπαρχηγό και άλλους υπευθύνους, πλην των αξιωματικών του ναυτικού οι οποίοι είχαν αυτήν την ωρολογιακή βόμβα στη βάση τους, αλλά δεν προέβησαν σε κάποια ενέργεια.

Δείτε πως είχαν καταντήσει τα κοντέϊνερς με τα εκρηκτικά.

Δυόμιση χρόνια μέσα στον ήλιο. Και δύο καλοκαίρια κάτω από σχεδόν 50 βαθμούς κελσίου του καυτού ήλιου της Κύπρο…

Στην φωτογραφία που εξασφάλισε το Politis Online, φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη, πριν την φονική έκρηξη και την καταστροφή που ακολούθησε στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί, ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.

Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Αρχηγός του Ναυτικού όσο και ο διοικητής του στρατοπέδου, που και οι δύο δυστυχώς είναι νεκροί από την έκρηξη, είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση.

Είχαν μάλιστα αποστείλει επιστολές προς το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσαν την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξης τους. Και όμως κανείς δεν τους άκουσε. Και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη….

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Όλοι γνώριζαν !!

Ευθύς εξαρχής το υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά είχε επιφυλάξεις για τη φύλαξη των εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από το ρωσικό πλοίο Monchegorsk και είχαν προορισμό τη Συρία.Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας έκρινε το φορτίο επικίνδυνο και εισηγήθηκε την καταστροφή του που μπορούσε να γίνει «σχετικά εύκολα». Όμως αυτό δεν έγινε για πολιτικούς λόγους.Το πιο πάνω προκύπτει από πρακτικό σύσκεψης που έγινε τον Αύγουστο του 2009, επτά μήνες μετά την κατάσχεση του φορτίου, με θέμα: «Το μέλλον του φορτίου του πλοίου Monchegorsk». Χθες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και η Εθνική Φρουρά έκρουσαν από ενωρίς τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσαν την καταστροφή του φορτίου, όμως αυτό φυλάχτηκε «συμφώνως των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη έγινε στις 6 Αυγούστου 2009 και σε αυτή συμμετείχαν οι:

– Γενικός Εισαγγελέας, κ. Π. Κληρίδης

– ΓΔ υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ν. Αιμιλίου

– ΓΔ υπουργείου Άμυνας, Π. Καρεκλάς

– ΓΔ υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Μ. Κωνσταντίνου

– Δ/ντρια τμήματος Τελωνείων, Ζ. Αιμιλιανίδη.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και λειτουργοί της Νομικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης (το οποίο κατέχει ο «Π») εκφράστηκαν οι πιο κάτω απόψεις:

Ο εκπρόσωπος της ΕΦ ανέφερε ότι «η φύλαξη του φορτίου αποτελεί πρόβλημα για την ΕΦ, εξαιτίας του χώρου και του προσωπικού που απαιτείται». Το φορτίο αποτελείτο από 400 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιέχουν 200 τόνους υλικό. Όμως δεν ήταν όλο το υλικό στρατιωτικό. Στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν και εμπορεύματα που θα μπορούσαν να διατεθούν στο εμπόριο.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Εθνικής Φρουράς και του υπουργείου Άμυνας, το στρατιωτικό υλικό του φορτίου δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αφού δεν διέθετε υποδομή στρατιωτικής βιομηχανίας. Η πρόταση του υπουργείου Άμυνας ήταν να εκποιηθεί το μέρος του φορτίου που δεν ήταν στρατιωτικής φύσης, αλλά εμπορικής χρήσης (σωλήνες, χαλκός κτλ).

Μάλιστα, η Εθνική Φρουρά υπογράμμισε στη σύσκεψη ότι «δεν είναι αποστολή της η επίβλεψη του φορτίου» και ότι «η πυρίτιδα θα μπορούσε να καταστραφεί σχετικά εύκολα». Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, Πέτρος Καρεκλάς, είπε πως η απόφαση που είχε ληφθεί για τη φύλαξη του φορτίου από την ΕΦ ήταν προσωρινή λύση και ότι «εμπερικλείονται κίνδυνοι στη φύλαξη της πυρίτιδας».

Τη σύσκεψη φαίνεται ότι απασχόλησε και η πιθανότητα επιστροφής του φορτίου στη Συρία ή στο Ιράν, καθώς το τμήμα Τελωνείων τοποθετήθηκε ενάντια σε κάτι τέτοιο: «Η ΚΔ δεν μπορεί να επιστρέψει το φορτίο ή μέρος αυτού, αφού είναι πλέον περιουσιακό της στοιχείο», ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Ζ. Αιμιλιανίδου.

Το τμήμα Τελωνείων είχε παραδώσει το φορτίο στην Εθνική Φρουρά μετά από έγκριση του γενικού εισαγγελέα ως προσωρινή λύση. Η εισήγηση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων (υπουργείο Άμυνας, Εθνική Φρουρά, τμήμα Τελωνείων) ήταν η εκποίηση του φορτίου και η καταστροφή του. Όμως, η θέση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η συνέχιση της φύλαξης του. Είπε ο γενικός εισαγγελέας στη σύσκεψη, σύμφωνα με το πρακτικό:

«Εφόσον θέση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της φύλαξης του φορτίου και το τμήμα Τελωνείων δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η φύλαξη του φορτίου, συμφώνως των οδηγιών του ΠτΔ (Προέδρου της Δημοκρατίας) μέχρι να ληφθούν διαφορετικές οδηγίες».

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε εκ μέρους της Κυβέρνησης και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου. Αναφέρεται σχετικά στο πρακτικό της συνάντησης: «Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η υφιστάμενη πρακτική τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο 2009 (πέρας επίσκεψης ΠτΔ στη Συρία και ΓΣ ΟΗΕ) και ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» [σ.σ. για την κατάσχεσή του].

Τελικά, μετά από εισήγηση του Αιμιλίου, συμφωνήθηκε όπως «το φορτίο παραμείνει υπό την επίβλεψη της ΕΦ και ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2009 τα αρμόδια τμήματα και υπουργεία θα πρέπει να ετοιμάσουν εισηγήσεις ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος».

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε, όμως καμιά απόφαση δεν πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι που το υλικό απέδρασε μόνο του με τις τραγικές για τον τόπο συνέπειες.

Μάλιστα για το όλο θέμα είχε προειδοποιήση και ο νεκρός πλοίαρχος Αρχηγός του Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης.

Τι δείχνουν και άλλα έγγραφα!

Σειρά διπλωματικών εξελίξεων δείχνει τους βιαστικούς κρατικούς χειρισμούς αλλά και εξωτερικές πιέσεις, που οδήγησαν στο θάνατο 12 ανθρώπων.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, υπέκυψε και προέβη σε κατάσχεση του φορτίου πυρομαχικών που κατευθυνόταν προς τη Συρία. Ο λόγος για τον οποίο η Αμερική δεν επιθυμούσε να φθάσουν τα εμπορευματοκιβώτια στη Συρία, ήταν οι σοβαρές ενδείξεις που προέκυπταν και αφορούσαν παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ε.Ε με τη σειρά της ασκούσε πιέσεις στην Κύπρο, για να προχωρήσει την επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς, ενώ εκφράζονταν φόβοι ότι σε περίπτωση «προσβολής» της Συρίας, η χώρα θα προέβαινε σε κάποια κίνηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπως άλλωστε συνέβηκε και στο παρελθόν.

Μερικές μέρες πριν τη μεταφορά των 98 εμπορευματοκιβωτίων, με τα ιρανικά εκρηκτικά από τη Λεμεσό στη ναυτική βάση στο Μαρί, στις 9 Φεβρουαρίου του 2009, ο ΟΗΕ συμβούλευσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια και να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλα κράτη, με σκοπό να βρεθεί τρόπος, όσον αφορά στην αποθήκευση, την ασφαλή φύλαξη, τη μεταφορά ή την καταστροφή των μοιραίων πυρομαχικών που στοίχησαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό σε 62.

Το Wikileaks έρχεται άλλη μια φορά σαν από μηχανής θεός να ρίξει φως στην υπόθεση. Διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα φανερώνουν ότι οι αρμόδιοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του φορτίου πριν ακόμα αποφασιστεί η εκφόρτωσή του, από το κυπριακής σημαίας πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακό έδαφος.

Η ΕΕ, ασκούσε πιέσεις στην Κύπρο για  να προχωρήσει η επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς. Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις αποφάσισε να αποθηκευτούν στον πλησιέστερο προς το λιμάνι της Λεμεσού ναύσταθμο.

Το «Μόντσιεγκορσκ», το οποίο ήταν ρωσικών συμφερόντων, ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις επτά το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου του 2009, αφού προηγουμένως έπλεε στα ανοιχτά για λόγους ασφαλείας, καθώς στα κοντέινερ που μετέφερε είχαν εντοπιστεί τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά από άσκηση έντονων πιέσεων, ανάγκασαν την Κυπριακή Κυβέρνηση να ανακόψει την πορεία του πλοίου προς το συριακό λιμάνι της Λατάκιας, αφού από τους ελέγχους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο φορτίο προέκυπταν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα γεγονότα αυτά συνετέλεσαν στην λήψη της απόφασης για εκφόρτωση του «Μόντσιεγκορσκ» σε Κυπριακό έδαφος, που άρχισε εκείνο το πρωί στις οκτώ και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, ενώ την όλη διαδικασία παρακολούθησαν και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, τα οποία καταμέτρησαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια.

«Αν το πλοίο φτάσει στη Συρία χωρίς η κυβέρνηση της Κύπρου να έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να απεικονίσει τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης με τον πιο θετικό τρόπο», ήταν η σαφέστατη προειδοποίηση των ΗΠΑ, η οποία ήρθε μέσω απόρρητου τηλεγραφήματος από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον, προς την πρεσβεία της Λευκωσίας.

Το περιεχόμενο των κοντέινερ, έγινε επίσης γνωστό, δύο εβδομάδες μετά την εκφόρτωση τους, όταν η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα έγραφε ότι «Οι έλεγχοι αποκάλυψαν υλικό οπλισμού, περιλαμβανομένων στοιχείων που περιγράφονται ως «περιβλήματα σφαιρών», «ισχυρά εκρηκτικά πλήρους φόρτισης για πυροβόλα» (Gun H.E.), «βλήματα 125 χιλιοστών με πτερύγια σταθεροποίησης για διάτρηση θωράκισης» (125 mm Gun APFSDS) και «αντιαρματικά ισχυρά εκρηκτικά» (ΗΕΑΤ)».

Ο Διευθυντής  του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια, μόλις το «Μόντσιεγκορσκ» εισήλθε στα κυπριακά ύδατα, εξέφρασε στις ΗΠΑ τους προβληματισμούς της Λευκωσίας, όσον αφορά την επικινδυνότητα του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά πόσον το εκρηκτικό φορτίο, τα καθιστούσε ή όχι ασφαλή. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι Αμερικανοί πρότειναν να παρέχουν βοήθεια για τη μεταφορά ή ακόμα και την αχρήστευση των πυρομαχικών.

Τις επόμενες μέρες, υπό τις πιέσεις Ε.Ε και ΗΠΑ, ακολούθησε μπαράζ συζητήσεων με σκοπό την εξεύρεση  λύσης για να αποφευχθεί η εκφόρτωση και φύλαξη του φορτίου σε Κυπριακό έδαφός.

Ο ρόλος της Συρίας

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε επίσης υπόψιν της ότι δεν θα έπρεπε να δυσαρεστήσει σε καμία περίπτωση τη Συρία αφού σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προέβαινε έμμεσα ή και άμεσα σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα αφού σε προηγούμενη περίπτωση άλλου φορτηγού πλοίου, του «Γκρεγκόριο» που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρεια Κορέα στους Σύρους και «αφοπλίστηκε» από τους Κυπρίους, αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει η γραμμή μεταξύ της Λατάκιας στη Συρία και της Αμμοχώστου στα Κατεχόμενα.

πηγή: onalert.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s