Πιστός στις «προεκλογικές» του δεσμεύσεις ο Έρογλου μοιράζει σπίτια Καρπασιτών στους εποίκους

Δείγματα της τακτικής που θα ακολουθήσει έναντι των εγκλωβισμένων και των συγγενών τους έδωσε ο νέος ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου, ανατρέποντας ουσιαστικά όσα ίσχυαν επί Ταλάτ. Επιβραβεύει τους εποίκους της κατεχόμενης Καρπασίας που του έδωσαν τη νίκη στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές των κατεχομένων, παραδίδοντάς τους σπίτια Καρπασιτών που απεβίωσαν πρόσφατα ή σπίτια τα οποία επισκέπτονται παιδιά εγκλωβισμένων.

Ο Ερογλου είχε δεσμευθεί προεκλογικά ενώπιον των εποίκων ότι θα τους παραχωρήσει σπίτια Ελληνοκυπρίων, τερματίζοντας έτσι την τακτική που ακολουθείτο επί των ημερών του Ταλάτ, τα σπίτια όσων εγκλωβισμένων πέθαιναν, σφραγίζονταν από τη λεγόμενη αστυνομία και σε αυτά είχαν πρόσβαση μόνο οι νόμιμοι κληρονόμοι που επισκέπτονται συνήθως τα Σαββατοκυρίακα τα κατεχόμενα χωριά τους.

Η κίνηση Έρογλου έχει αναστατώσει τους εγκλωβισμένους αλλά και το σύνολο των Καρπασιτών που αναμένουν από την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες παραστάσεις. Η καταγγελία για την αρπαγή ελληνοκυπριακών κατοικιών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα Αιγιαλούσας έγινε από τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας που αναφέρεται σε ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος με εντολές της Τουρκίας, που στόχο έχουν τον αφανισμό του ελληνισμού της Καρπασίας. Το καθεστώς διαθέτει τις ελληνοκυπριακές κατοικίες σε νέες φουρνιές νεαρών εποίκων που μεταφέρονται από την Ανατολία. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, τις εντολές διεκπεραιώνει ο στρατιωτικός διοικητής της «επαρχίας Τρικώμου» στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η κατεχόμενη χερσόνησος της Καρπασίας.

Μέσα σε ένα δεκαήμερο, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε εννέα σπίτια των Ριζοκαρπασιτών, που είτε απεβίωσαν ή οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται προσωρινά στις ελεύθερες περιοχές, αλλά τα επισκέπτονταν συχνά και προέβησαν μάλιστα σε κάποιες βελτιώσεις:

Ενορία Λεκού: Νίκου Λοΐζου, Γιάννη Ηλία Μανιταρά (δολοφονήθηκε από Τούρκους έποικους), Στυλιανής Πεχίρη, Μαρίτσας Τουλούρα, Αννεζούς Χρονιά.

Ενορία Ανάβρυσης: Αναστασίας Ζαχαρίου, Χρίστου Ξενοφώντος

Ενορία Αγίας Τριάδας (Ριζοκαρπάσου): Κατίνας Στρόγγολου, Σταυρινού Χρυσοστόμου.

Η Συντονιστική Επιτροππή Καρπασίας επισημαίνει ότι τα σπίτια των Σταυρινού Χρυσοστόμου και Γιάννη Μανιταρά είχαν επιλεγεί από την Επιτροπή Αποκατάστασης, για επιδιόρθωση και χρήση από καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Ριζοκαρπάσου. Η Επιτροπή καταγγέλλει για την αξιοποίησή τους για τη συγκεκριμένη χρήση, όμως, περιέργως, επιδείχθηκε αδικαιολόγητη αδράνεια, χωρίς ποτέ να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Στην Αγία Τριάδα (Αιγιαλούσας) και στο Ριζοκάρπασο οι Τούρκοι συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό την οικιστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν παντού νέες οικίες και διαμερίσματα. Μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα καταστημάτων και γραφείων ανεγείρονται με πυρετώδη ρυθμό και στην κεντρική πλατεία Αγίου Συνεσίου Ριζοκαρπάσου, αλλοιώνοντας βάναυσα την πασίγνωστη φυσιογνωμία του χώρου και καταστρέφοντας τη μεγαλύτερη πλατεία της Κύπρου. Οι Καρπασίτες ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να τερματιστεί ο εποικισμός των χωριών τους και ο αφανισμός κάθε ελληνικού στοιχείου στη χερσόνησό τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας προέβη σε μια ακόμη σοβαρή καταγγελία: ότι δεκάδες νεαροί Τούρκοι μεταφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες από το Ριζοκάρπασο στη Λάρνακα μέσω Περγάμου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο σημείο ελέγχου, υπήρξαν παρεμβάσεις του τουρκικού στρατού και συλλήψεις, όταν οι διακινούμενοι από «Έλληνες Κύπριους» έναντι €500 κατά κεφαλήν έποικοι δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ σε άλλες έκαμαν τα στραβά μάτια και χαμογελούσαν με νόημα, γνωρίζοντας ότι μέσα στο καπό «κρύβονταν» ένας ή δυο κάθε φορά.

Για την παράνομη αυτή δραστηριότητα Ελληνοκυπρίων ενημερώθηκαν σχετικά οι Αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας που έδρασαν και συνέλαβαν ένα πρόσωπο ως ύποπτο για τη μεταφορά εποίκων στις ελεύθερες περιοχές έναντι αμοιβής. Ο ύποπτος έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Καρπασία.

Η υπόθεσή του αναμένεται να αχθεί σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Παράλληλα λήφθηκαν αυστηρά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η διοχέτευση εποίκων στις ελεύθερες περιοχές. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι νεαροί έποικοι που μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές διακινούνται κυρίως στην περιοχή των Φοινικούδων όπου παρουσιάζονται ως
Τουρκοκύπριοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s