Η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ενώ αργότερα μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ούτε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Δεν χρειάζεται φόβος, έχουμε διέξοδο και εναλλακτικές λύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες και τη μυθολογία, η χώρα θα τα καταφέρει.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ ή την ευρωζώνη και αποκάλεσε άσχετους όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψουν σκληρά όλοι μαζί, πριν από όλα για να διασωθεί η οικονομία και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και την καταδίκη της σε βαθιά ύφεση και παρακμή.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, μια Ελλάδα «διαλυμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να δανειστεί ή να δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη διάλυση του κράτους στην οικονομική και κομματική λεηλασία των προηγούμενων ετών και τόνισε ότι η ΝΔ διαχειρίστηκε επί πέντε χρόνια τα κρατικά ταμεία και τη δημόσια διοίκηση με ανευθυνότητα, εγκληματική αμέλεια και ελαφρότητα. «Και το τίμημα που πληρώνουμε σήμερα είναι τεράστιο».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει μια πατριωτική δύναμη και κοιτάει πριν από όλα το συμφέρον της χώρας. Και για αυτό, πρόσθεσε, ο ίδιος δεν φοβάται αυτό που πολύ ονομάζουν πολιτικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός απάντησε προς όσους αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ κινείται στα όρια της ιδεολογίας του, τονίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς το μέτωπο δίνει η κυβέρνηση το μεγάλο αγώνα σήμερα.

«Αυτό τον αγώνα δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας και πρέπει να πείσουμε εταίρους και διεθνείς συνομιλητές μας, ότι εάν δεν μπουν κανόνες στις αγορές και περιορισμοί στους κερδοσκόπους που τζογάρουν κυριολεκτικά σε βάρος ολόκληρων κοινωνιών, το θύμα αύριο δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα που θα βρεθεί σε οικονομική δυσκολία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν την προστασία των εργαζομένων και την καθιέρωση κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μίλησε, επίσης, για «ριζική ανατροπή των πάντων στο χώρο της υγείας και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως και για την εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού συστήματος της χώρας με το σχέδιο ‘Καλλικράτης’».

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου -στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια- είχε επαναλάβει ότι η «Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Να στηρίξει την Ευρωζώνη και όχι μόνο την Ελλάδα.»

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο 34ο τακτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο διεξάγεται στη Χαλκιδική, από όπου τόνισε ότι η «κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δίνουμε μάχη με τα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε: ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s