Το πενθήμερο που θα κρίνει τη “διάσωση” της Ελλάδας

Με διαπραγματευτικό ατού τη δέσμη σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου πηγαίνει αύριο στο Βερολίνο, την Κυριακή στο Παρίσι και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το μήνυμα Παπανδρέου -εκβιασμό το χαρακτήρισαν κάποιοι- είναι σαφές: “Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και με το παραπάνω. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Αλλιώς, ύστατη λύση είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού στο Παρίσι σχετίζεται με τη θρυλούμενη βοήθεια της Ε.Ε., αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την Α.Μέρκελ στη Γερμανία. Έτσι αναζητείται η “ενεργότερη” στήριξη της Ελλάδας από τη Γαλλία.

Το “στοίχημα” είναι ο επόμενος δανεισμός της χώρας. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αναζητήσει από τις αγορές περίπου 5 δισ. Αυτό που θα θεωρηθεί ως “επιτυχία”, είναι να δανειστεί με spread μικρότερο των 250 μονάδων βάσης (τον περασμένο μήνα δανείστηκε με spread γύρω στις 400 μ.β.).

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί -μέσω ευρωπαϊκής “στήριξης” ή εγγυήσεων ευρωπαϊκών τραπεζών- το σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ ίσως αρχίσει να παίρνει “σάρκα και οστά”.

Τα υπέρ και τα κατά του ΔΝΤ

Είναι γνωστό ότι για να δανείσει κάποιο κράτος το ΔΝΤ επιβάλλει δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή την λήψη σκληρών μέτρων. “Αυτά τα μέτρα τα πήραμε ήδη και ακόμη περισσότερα, άρα δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα”, λένε κάποια κυβερνητικά στελέχη.

Επιπλέον με την προσφυγή στο ΔΝΤ διαγράφεται μέρος τους χρέους, το οποίο βρίσκεται σε χέρια κυρίως γερμανικών, αλλά και γαλλικών τραπεζών. “Γι’ αυτό το “μπαλάκι” είναι τώρα σ’ αυτούς” λένε οικονομικοί αναλυτές.

Ωστόσο οι “σκεπτικιστές” αναφέρουν ότι πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ θα σήμαινε “κήρυξη πολέμου” με τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.. “Θα ήταν εξαιρετικά εύκολο οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης να μπλοκάρει στα συμβούλια υπουργών αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα: από τις αγροτικές επιδοτήσεις, μέχρι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ”, επισημαίνουν.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που επισήμως και δημοσίως, δεν έχει ακουστεί η λέξη ΔΝΤ από τα χείλη του πρωθυπουργού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s