Χάρης Καστανίδης «Ο νέος νόμος για τη διαφάνεια και τις αλλαγές στο πόθεν έσχες θα ισχύσει και για τις εκκρεμούσες υποθέσεις»

«Ο νέος νόμος για τη διαφάνεια και τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» θα ισχύσει και για τις εκκρεμούσες υποθέσεις», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η νομοθετική πρωτοβουλία δεν ελήφθη με αφορμή τις υποθέσεις που εξετάζει η Βουλή.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση και θα αναμείνει τις προτάσεις πολιτικών, κομμάτων και νομικών: «Θεωρούμε ότι ανοίγεται ένας ορθός και αποφασιστικός δρόμος για την εγκατάσταση μέτρων διαφάνειας στο δημόσιο βίο».

Παράλληλα ενημέρωσε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοικήτου στα δικαστήρια, νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζεται με άρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η παρεμβολή της Διάσκεψης των Προέδρων από την οποία θα περνούν οι υποψήφιοι που προτείνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να καταλάβουν τις θέσεις των προέδρων, αντιπροέδρων, εισαγγελέων και αντεισαγγελέων των ανωτάτων δικαστηρίων και των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Μαρία Σκραφνάκη από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για ρυθμίσεις που ενισχύουν την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης με την παρέμβαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και το θεσμικό της βάρος και την υποχρέωση είτε της ομοφωνίας είτε της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει την εμπλοκή της Βουλής έστω και με μη δεσμευτική γνωμοδότηση.

Από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή του πνεύματος, καθώς θα εξακολουθεί να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού όπως είπε δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο Μάκης Βορίδης από τον ΛΑΟΣ έκανε επίσης λόγο για πρόβλημα συνταγματικότητας, αφού, όπως είπε, θα υπάρχει ένα είδος «πολιτικής δέσμευσης» του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, κάτι που σαφώς αντιβαίνει στο γράμμα και πνεύμα του Συντάγματος που δεν θέλει παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στο θέμα αυτό.

Ο Νίκος Τσούκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε κατ’ αρχήν ότι οι διατάξεις κινούνται στο συνταγματικό πλαίσιο, αν και θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα στο συγκεκριμένο άρθρο στην επόμενη αναθεώρηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η επί χρόνια επιλογή των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών με την πλειοψηφία των 4/5 ή ομοφωνία είναι το καλύτερο προηγούμενο φερεγγυότητας, δημοκρατικότητας και συναινετικού πνεύματος της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε τις προτάσεις για μεικτό εκλεκτορικό σώμα, ή την υποβολή προτάσεων από τις οικείες Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά σημείωσε ότι αυτές θα τεθούν για διαβούλευση στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s