Αλμούνια: Φιλόδοξο… αλλά εφικτό το ΠΣΑ

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας είναι φιλόδοξο και ενέχει πολλούς κινδύνους, ωστόσο, είναι εφικτό και έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Επίτροπος των Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Joaquin Almunia την Δευτέρα.

«Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι το εξής: το πρόγραμμα σταθερότητας θέτει φιλόδοξους στόχους και εγκρίνουμε απόλυτα αυτούς τους φιλόδοξους στόχους», είπε ο Almunia σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters, δύο ήμερες πριν η ΕΕ δημοσιεύσει τις συστάσεις της προς την Ελλάδα για την μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η… επίτευξη αυτών των στόχων στα επόμενα τρία χρόνια, πριν το τέλος του 2012. Αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί, αλλά ενέχουν κινδύνους», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει την Τετάρτη τις συστάσεις της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Οι συστάσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο της νέας συνθήκης της ΕΕ στην περίπτωση που η οικονομική πολιτική που ακολουθεί μια χώρα-μέλος δεν εναρμονίζονται με τις γενικές κατευθύνσεις που έχει υιοθετήσει η Ένωση ή απειλεί να υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία του συνόλου της ευρωζώνης..

ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ο Almunia είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίγνωση των κινδύνων που ενέχει το ΠΣΑ.

«Με τις συστάσεις μας δημιουργούμε μια διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει την ανάγκη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στην περίπτωση που υλοποιηθούν μερικοί από αυτούς τους κινδύνους αυτούς», είπε.

«Δεν θα δεχθούμε αποκλίσεις στη πορεία προς αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε.

«Κάθε φορά που θα βλέπουμε αποκλίσεις, εξαιτίας της υλοποίησης κάποιων κινδύνων, θα ζητούμε επιπλέον μέτρα, προκειμένου να διορθωθούν αυτές οι αποκλίσεις. Σημειώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν αμέσως επιπλέον μέτρα στο ΠΣΑ εάν, κατά τη διαδικασία επιτήρησης, τους το ζητήσουμε», ανέφερε ο Almunia.

Ο Επίτροπος είπε ότι στις συστάσεις της η Κομισιόν θα ζητάει από την Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που αποτυπώνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και αφορούν σε περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων και διαρθρωτικές αλλαγές.

«Για να συμβεί αυτό, απαιτείται μια πολύ ακριβής εφαρμογή και επιτήρηση της εφαρμογής», είπε ο Almunia.

«Ποτέ πριν δεν είχαμε εγκαταστήσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα ελέγχου, επιτήρησης και αναφοράς και, αν χρειαστεί, υιοθέτησης επιπλέον μέτρων για αποφυγή αποκλίσεων».

Οι συστάσεις της Κομισιόν θα επικυρωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην επόμενη συνάντησή τους στις 15-16 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την πρώτη της αναφορά για την πορεία εφαρμογής του ΠΣΑ μέχρι τις 16 Μαρτίου, την επόμενη αναφορά μέχρι τις 15 Μαΐου και στην συνέχεια κάθε τρεις μήνες.

//

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s