Στην Αθήνα το «μάτι» της Google

Πήρε άδεια από την Αρχή Δεδομένων για να φωτογραφίσει τους δρόμους

Με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και υπό τους όρους που θέτει, θα λειτουργήσει σταδιακά πρόγραμμα τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης σε δρόμους ελληνικών πόλεων μέσω Διαδικτύου.

Το εγχείρημα έχουν αναλάβει οι εταιρείες Google και ΚΑΠΟΥ Α.Ε.ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση στην Αρχή για την παροχή άδειας, προκειμένου να παράσχουν στο κοινό τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα αρχικά, με φωτογραφίες που θα απεικονίζουν την περιοχή. Ο χρήστης- σύμφωνα με το πρόγραμμα χαρτογράφησης και απεικόνισης- θα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, με οπτικό πεδίο 360 μοιρών και να κάνει βόλτα στην πόλη βλέποντας τους δρόμους, τα κτίρια και τα αξιοθέατα στην οθόνη του υπολογιστή του.

Η Αρχή έδωσε το «πράσινο φως» στις δύο εταιρείες κρίνοντας ότι «η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελεί έναν θεμιτό σκοπό με οφέλη μάλιστα και για τους χρήστες της υπηρεσίας, δηλαδή της δυνατότητας περιήγησης και εξοικείωσής τους με τόπους χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβαση σε αυτούς». Υπογραμμίζει ωστόσο ως αναγκαία την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που συνδέεται με την παροχή της υπηρεσίας αυτής και υποδεικνύει την εφαρμογή της τεχνικής της θόλωσης στις φωτογραφίες, όπου θα απεικονίζονται πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων.

Τα πρωτογενή δεδομένα, δηλαδή οι μη θολωμένες εικόνες, θα πρέπει να διαγράφονται το αργότερο έπειτα από 6 μήνες από τη φωτογράφιση ενώ η φωτογράφιση θα πραγματοποιείται τις πολύ πρωινές ώρες και κατά προτίμηση τις αργίες, ώστε να μην κυκλοφορεί κόσμος. Σε περιπτώσεις χώρων (όπως εκκλησίες, νοσηλευτήρια, οίκοι ανοχής κ.λπ.) που είναι αποκαλυπτικοί ευαίσθητων δεδομένων, οι εταιρείες θα προβαίνουν αμέσως στη θόλωση.

Τα πρόσωπα
Όσον αφορά ειδικά τις εικόνες προσώπου, σε περίπτωση που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι το ζητήσουν ρητώς θα πρέπει η διαγραφή ή θόλωση να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος από το πρόσωπο, αφού ακόμη και από τον σωματότυπο θα μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να αναγνωριστεί το υποκείμενο των δεδομένων.

Οι πολίτες ή τρίτοι που θίγονται, αν εντοπίσουν μία εικόνα που δεν είναι επαρκώς θολωμένη ή αν δεν επιθυμούν τη δημοσίευση της εικόνας του σπιτιού τους, θα έχουν δικαίωμα αντίρρησης. Παράλληλα απαγορεύεται η φωτογράφιση στρατοπέδων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s