Πρώτο βήμα προστασίας για τα καμένα

Ασπίδα προστασίας στα καμένα της Αττικής επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει έξι βήματα.

Αφορά έκταση περίπου 130.000 στρεμμάτων, κυρίως στη βορειοανατολική περιοχή, που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Είναι το πρώτο «δείγμα γραφής» για τη νέα υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και πιθανότατα της κυβέρνησης, αφού ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση ώς την Παρασκευή και να ακολουθήσει το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη ημέρα των κανονικών εργασιών της.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό και τους υφυπουργούς Θ. Μωραΐτη και Γ. Μανιάτη στους εκπροσώπους 10 συναρμόδιων φορέων, προβλέπει:

* Την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά και οικοδομικών εργασιών στις εκτός σχεδίου καμένες περιοχές σε 18 δήμους και κοινότητες της Αττικής. Εξαιρούνται οι επισκευές που έχουν εκδοθεί και αφορούν κτίσματα που είχαν χτιστεί με νόμιμη άδεια.

* Τη δημιουργία ειδικής επιτροπής ελέγχου, που συγκροτείται με ευθύνη του περιφερειάρχη Αττικής και συμμετοχή των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της αρμόδιας Πολεδομίας και του Δασαρχείου, που θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις για ξεπάγωμα των οικοδομικών αδειών και εργασιών. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μετά την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών.

* Τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, ως τμήμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων, σε εκτάσεις οι οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Στη διάθεση της νέας υπηρεσίας θα είναι σύστημα χαρτογράφησης μέσω δορυφόρων, που θα λειτουργήσει με ευθύνη της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου μέσα σε δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ενημέρωση της υπηρεσίας θα γίνεται κάθε μήνα. Η ρύθμιση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού το σημείο-κλειδί είναι ο εντοπισμός των αυθαιρέτων στη φάση κατασκευής, αφού η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι δεν μπορεί να κατεδαφιστούν παράνομα κτίσματα που έχουν κατοικηθεί. Εχουν εκδοθεί αποφάσεις που τα προστατεύουν λόγω της… οικοσκευής!

* Την υποχρέωση για όλες τις νέες οικοδομικές άδειες να διαθέτουν τοπογραφικά διαγράμματα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ακινήτου. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζεται αμέσως η θέση της νέας οικοδομής και θα αποκλείονται περιπτώσεις να χτίζονται οικοδομές με άδειες που έχουν χορηγηθεί για άλλα οικόπεδα!

* Την ολοκλήρωση μέσα σε ένα εξάμηνο των δασικών χαρτών για την Αττική, που έχουν εκπονηθεί κυρίως στο πλαίσιο του Κτηματολογίου. Ενα σημαντικό μέρος έχει ολοκληρωθεί το 2003, αλλά δεν έχει αναρτηθεί, λόγω της ασάφειας που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο για τον ορισμό του δάσους. Ενα άλλο μέρος είναι στη διαδικασία ανάθεσης των μελετών, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι δεν έχουν περιληφθεί οι περιοχές του Γραμματικού και του Βαρνάβα, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το προτεινόμενο νομοθέτημα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία εκπόνησης και επικύρωσης των χαρτών, που θα ξεμπλοκάρουν και το Κτηματολόγιο. Για την υπόλοιπη χώρα το υπουργείο προβλέπει ότι οι χάρτες θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.

* Τη διασαφήνιση του ορισμού του δάσους, με την τυπική ακύρωση των διατάξεων του δασικού νόμου του 2003 και την επαναφορά των προβλέψεων του νόμου 998/1979. Στην τελευταία περίπτωση, μια έκταση προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία αν έχει δασοκάλυψη 15%. Το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 25% με τον νόμο 3208/2003, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για αποχαρακτηρισμό περίπου 6 εκατ. στρεμμάτων σε όλη τη χώρα. Η επίμαχη διάταξη είχε προσβληθεί στο ΣτΕ από τους δασολόγους και το 2005 είχε εκδοθεί η 202 απόφαση της επιτροπής αναστολών, που απαγόρευε την εφαρμογή του ώς την έκδοση της οριστικής γνωμοδότησης, που δεν έχει γίνει ώς τώρα.

Αδύνατο σημείο των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η έλλειψη μέτρων για τα αυθαίρετα. Η «Ε» είχε αποκαλύψει ότι στις καμένες περιοχές είχαν εντοπιστεί πάνω από 3.000 παράνομα που είχαν κριθεί τελεσίδικα καταδαφιστέα. Συνεργάτες της υπουργού διευκρίνισαν στην «Ε» ότι οι περιπτώσεις αυτές καλύπτονται ήδη με τις ισχύουσες διατάξεις, που βεβαίως δεν εφαρμόζονται. Εμπόδιο στην προώθηση των αποφάσεων για τις αναδασωτέες περιοχές είναι και η καθυστέρηση στον διορισμό περιφερειαρχών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s