«ΦΑΚΕΛΟΣ : ΠΟΝΤΙΚΟΚΑΣΤΡΟ» Περιμένοντας την ανάδειξη…

pontikokastro.jpg

Το κάστρο, για την οικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα του τείχους της Φείας και λείψανα αρχαιοελληνικών κτισμάτων. Χτίστηκε τη Βυζαντινή Περίοδο απο τους Βιλαρδουίνους και ανοικοδομήθηκε από τους Φράγκους(μέσα 13ου αι.), οι οποίοι και το ονόμασαν Μπο Βουάρ ή Μπελ Βεντέρε. Υπάρχει μέρος μόνο των οχυρώσεων αφού το κάστρο γνώρισε στο παρελθόν πολλές καταστροφές και ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Χρόνια βλέπουμε αυτό το ωραίο φρούριο, να πνίγεται από τα φυτά και το χώμα. Μετά από τόσους αιώνες παραμέλησης, ίσως έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου, να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί. Για πρώτη φορά στη ζωή μου(δεν είμαι και μεγάλος), άκουσα τις περασμένες Δημοτικές Εκλογές, τον υποψήφιο (τότε) και τωρινό δήμαρχο του Πύργου να μιλά για μελλοντική αξιοποίησή του. Σίγουρα ήταν κάτι γενικόλογο εκείνη τη στιγμή, αλλά και μόνο η αναφορά αυτού του θέματος, έδινε ελπίδες ότι κάποιοι το έχουν στο μυαλό τους πως κάποια στιγμή πρέπει να έρθει ολόκληρο στην επιφάνεια κι όχι να παραμένει μισοθαμμένο όπως είναι τώρα(με το ζόρι ξεχωρίζεις τον θόλο της εισόδου). Για ποιο λόγο να παραμένει παραμελημένος ένας ακόμη πόλος έλξης για τουρίστες αλλά και ντόπιους? Να έρχονται και να φεύγουν τα κρουαζιερόπλοια και να χαζεύουν Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί κ.α., το Ποντικόκαστρο να στέκει αγέρωχο στην κορφή του λόφου. Από εκεί πάνω μπορείς να δεις καθαρά μέχρι την Ζάκυνθο, και να χαζέψεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.
Ίσως όμως να υπάρχουν και αντιθέσεις στην ανάδειξη αυτού του μεσαιωνικού κάστρου. Η Κυλλήνη, ίσως να νιώθει ότι απειλείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μπορεί η Κυλλήνη να θεωρεί ότι θα χάσει έσοδα από το Χλεμούτσι σε περίπτωση αποκατάστασης του Ποντικόκαστρου. Κάτι τέτοιο (αν όντως ισχύει), είναι μάλλον υπερβολικό, καθώς το Χλεμούτσι είναι κάστρο, ενώ το Ποντικόκαστρο είναι ένα φρούριο-παρατηρητήριο για την κίνηση των πλοίων κυρίως, όπως άλλωστε προδίδει και η θέση του. Υπάρχει μια διαφορά μεγέθους.
Άλλο εμπόδιο, είναι σαφέστατα η χρηματοδότηση. Τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, η χρηματοδότηση δεν είναι θέμα του δήμου. Είναι θέμα ΥΠΠΟ. Πώς όμως να καταφέρεις να εξασφαλίσεις χρήματα από εκεί? Όταν ο Grande Christo Zaho , μοιράζει επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε κάτι απίθανους και ανεκδιήγητους συλλόγους ανά την χώρα. Πού να βρεθούν χρήματα όταν υπάρχουν κι άλλα αρχαία θαμμένα μεγαλύτερης σημασίας και περιμένουν να έρθουν στην επιφάνεια?
Advertisements

One thought on “«ΦΑΚΕΛΟΣ : ΠΟΝΤΙΚΟΚΑΣΤΡΟ» Περιμένοντας την ανάδειξη…

  1. Πιστεύω ότι το Ποντικόκαστρο είναι απλώς θύμα της παροιμιώδους ηλειακής αδιαφορίας. Αν ήταν οικόπεδο, θα έβλεπες πώς θα είχε «αξιοποιηθεί». Ας ελπίσουμε, ωστόσο, ότι κάτι καλό θα γίνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s